Wyciskanie soku
Do przyrządzania soku zawsze należy wybierać najlepsze i najświeższe owoce i warzywa. Lekko niedojrzałe owoce są lepsze niż zbyt dojrzałe, które utraciły dużą zawartość soku. Niektóre soki są gęste np. z moreli, mango czy brzoskwini i można je rozcieńczyć wodą.
Robiąc domowe soki warto pamiętać, że najlepiej zachować prostotę i nie mieszać zbyt dużej ilości składników. Na początek można spróbować połączyć brzoskwinię z truskawkami, maliny z melonem lub ananasa z mango. Jabłka w kombinacji z miętą lub marchewka z imbirem to soki, które stawiają na nogi. Zioła najkorzystniej dodawać na samym...
Gwarancja: | 24 miesiące |
Producent: | KENWOOD |
Kategoria: | Akcesoria do robotów |
Kod towaru: | 93 459 |
Ulubiony produkt | Wydrukuj tę stronę Szukaj ceny |
Nasza cena z Vat: 433 zł
352 zł bez VAT
Dalsze parametry | |
Rodzaj akcesoriów | sokowirówka |
Wymiary | |
Waga produktu | 2.8 kg |
Szerokość opakowania | 25.0 cm |
Wysokość opakowania | 30.0 cm |
Głębokość opakowania | 25.0 cm |
Waga produktu w opakowaniu | 3.4 kg |
Wyciskanie soku
Do przyrządzania soku zawsze należy wybierać najlepsze i najświeższe owoce i warzywa. Lekko niedojrzałe owoce są lepsze niż zbyt dojrzałe, które utraciły dużą zawartość soku. Niektóre soki są gęste np. z moreli, mango czy brzoskwini i można je rozcieńczyć wodą.
Robiąc domowe soki warto pamiętać, że najlepiej zachować prostotę i nie mieszać zbyt dużej ilości składników. Na początek można spróbować połączyć brzoskwinię z truskawkami, maliny z melonem lub ananasa z mango. Jabłka w kombinacji z miętą lub marchewka z imbirem to soki, które stawiają na nogi. Zioła najkorzystniej dodawać na samym początku, ponieważ wyciskane w dalszej kolejności owoce i warzywa pomogą przepchnąć całość ziół i ich aromatu przez urządzenie. Imbiru i marchewki nie trzeba obierać. Zawsze jednak należy stosować dokładnie umyte owoce i warzywa.
Do soku marchwiowego można domieszać niewielką ilość soku pomarańczowego. Burak smakuje wyśmienicie w kombinacji z jabłkiem, imbirem lub marchewką. Buraka najlepiej przepuszczać przez sokowirówkę przed innymi składnikami, które pomogą oczyścić urządzenie z intensywnego buraczanego koloru. Oprócz buraka, wiele innych warzyw nadaje się na soki – papryka, szpinak, rukiew, pomidor, kalafior czy seler.
Warzywa o bardzo aromatycznym smaku np. koper włoski, seler naciowy czy brokuły najlepiej dodawać do innych owoców lub warzyw, w niewielkich ilościach, aby nie zdominowały smaku soku.
O czym należy pamiętać używając sokowirówki
1. Montując sokowirówkę należy przede wszystkim odpowiednio założyć filtr, tarczę trącą oraz pokrywę.
2. Pokrywę i korpus sokowirówki należy spiąć przy pomocy specjalnych zatrzasków. Dopiero wtedy można zamocować
sokowirówkę na napędzie szybkich obrotów, obracając nią do momentu całkowitego wpasowania w gniazdo.
3. Pojemnik na przecier należy wsunąć na pokrywę, a uchwyt na dzbanek w obudowę. Dopiero potem można założyć na dzbanek przykrywkę.
4. Składniki należy pokroić w kawałki, odpowiednie do szerokości podajnika oraz wyjąć z nich twarde pestki i obrać grubą, twardą skórę.
5. Sokowirówkę należy obsługiwać z prędkością w pozycji 1, o ile przepis nie mówi inaczej.
Porady i wskazówki
1. Korpus sokowirówki wystarczy przetrzeć czystą wilgotną ściereczką, a następnie wytrzeć do sucha. Filtr myje się przy pomocy miękkiej szczoteczki. Wszystkie pozostałe elementy sokowirówki można myć wyłącznie ręcznie.
2. Przebarwienia elementów sokowirówki np. od marchwi można usunąć przy pomocy ściereczki lub papierowego ręcznika, zwilżonych olejem.
3. Jeżeli sokowirówka przestanie wyrzucać pulpę do specjalnego pojemnika, urządzenie należy wyłączyć i usunąć zator powstały z pulpy.
4. Z owoców cytrusowych należy zdjąć skórkę i usunąć biały rdzeń, aby sok nie był gorzki. Ale najprościej do tego typu owoców skorzystać z wyciskarki do cytrusów.
Pozostałe informacje:
Informacje
Jak kupować?
Kontakt
AKCJE I PROMOCJE
Nasze oddziały