Suszarka do grzybów, owoców i ziół G21 Paradiso big spożywcza. Dehydrator Czarna

Suszenie to jeden z najzdrowszych sposobów ochrony i konserwacji żywności.

Sprawdź dostępność

Zaprojektowana dla osób odżywiających się naturalnymi, zdrowymi produktami


Dalsze parametry
Obrotowy talerz do suszenia Nie
Liczba płyt suszenia 6
Pobór mocy suszarki owoców 550 W
Regulacja temperatury Tak
Wymiary
Szerokość produktu 43.0 cm
Wysokość produktu 23.0 cm
Głębokość produktu 28.0 cm
Waga produktu 4.0 kg
Szerokość opakowania 45.0 cm
Wysokość opakowania 25.0 cm
Głębokość opakowania 30.0 cm
Waga produktu w opakowaniu 5.0 kg


  • Moc: 550 W
  • Automatyczne wyłączanie
  • Zegar cyfrowy
  • Ustawienie temperatury: 40-70 ° C

Pozwala szybko i skutecznie suszyć różne produkty. W zestawie znajduje się 6 sit o wielkości 42 × 28,5 cm z regulacją wysokości. Urządzenie posiada wentylator, gwarantujący równomierne suszenie. Regulacja temperatury 40 – 70° C zapewnia optymalną konserwację owoców, warzyw, grzybów i ziół

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym również ryby). Pierwotnie suszono mięso z wykorzystaniem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym proces ten często przypominał wędzenie. Obecnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są również niewielkie aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (można też wykorzystać piekarnik elektryczny ale wiąże się to ze znacznie większym zużyciem prądu elektrycznego).

Najczęściej suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).

Na skalę przemysłową suszy się również mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.

Usunięcie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jak również efektywnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.

Dokumentacja tego produktu

Okazje Małe AGD Duże AGD Telewizory i RTV Komputery i Konsole Foto i kamery Telefony i akcesoria Narzędzia i Ogród
DOM I WNĘTRZE Sport i Turystyka Akcesoria Perfumy i drogeria Zabawki Dla dzieci ZWIERZAKI
Zamówienia telefoniczne 801 000 415
Koszyk 0 szt. za 0 zł